Добре дошли в официалния сайт на Професионална гимназия по производствени технологии Лом

Новини

 


Присъединихме към инициативата за възпоменание на жертвите на пътно – транспортни произшествия, която от 2005 година е обявена за Световен ден за възпоменание
на жертвите от ПТП. През 2023 година това е 19 ноември.
На учениците беше показан филм, предоставен ни от Академията на МВР – „Възникване на ПТП и последиците от тях„.

 


Уважаеми ученици и родители!

Откриването на учебната 2022/23 учебна година ще започне с тържество от 9.00 часа на 15 септември в двора на училището (град Лом, улица „Владимир Заимов“ № 8).

За всички пътуващи ученици ще бъдат осигурени автобуси от населените им места до гр. Лом.

Обратно автобусите ще тръгнат в 11.00 часа от гр. Лом.

 
ГРАФИК – поправителни изпити за 12 клас (16 – 17 август)

ГРАФИК – поправителни изпити 8 – 11 клас (1 –  7 юли 2022 г.)
Отчитане на резултати по поект  My Job-My Future”;2020-1-BG01-KA102-078584.

Реализиран по Ключова дейност 1: „Образователна мобилност на граждани”,
 Сектор „Професионално образование и обучение”

 


1 ноември – Ден на народните будители!

Ученици от 11а клас създадоха мултимедиен клип за Народните будители и възникването на празника.


В памет на Апостола!

Отбелязваме 148 години от гибелта на Васил Левски.

С рисунки и есета учениците от ПГПТ – Лом се включиха в ІV издание на конкурса
“Жива памет за Апостола”, организиран от І-во ОУ “Васил Левски” гр. Вълчедръм.

Поднесохме цветя на паметната плоча до площад „Свобода“

Есе на тема „За Апостола на свободата“ от Стефани Джаркина


Със Заповед № 07-01-154/26.03.2020 на министъра на здравеопазването и заповед РД 20-298/27.03.2020 г на Началника на РУО Монтана, и заповед на директора на ПГПТ Лом се удължава срока на въведените противоепидемични мерки до 12 април 2020 г. /вкл./

Обучението продължава в електронна среда в облак на OneDrive.com, акаунт: [email protected],

както от 17 март до сега

Заповед на министъра на здравеопазването № 07-01-154/26.03.2020 г.

Заповед на началника на РУО Монтана РД-20-298/27.03.2020 г.


Актуална информация за COVID 19 на сайта на Министерство на здравеопазването: https://www.mh.government.bg/bg/


Как да се предпазим от COVID 19


За хигиената и предпазване от коронавируса:


На основание чл.259,  ал.1 от ЗПУО, Заповед № РД -01-124/ 13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването и обявеното с Решение на Народното събрание от 13.03.2020 г.извънредно положение  и заповед на директора на ПГПТ се преустановят  учебните занятия и всички извънкласни мероприятия в училище до 29.03.2020 г.

От вторник 17 март 2020 г. в Професионална гимназия по производствени технологии стартира електронно обучение според действащото седмично разписание за II учебен срок.   Учители и ученици ще използват  достъп до облачно пространство от (във) Onedrive.com. Вход: https://onedrive.live.com/?id=root&cid=A2DFBAB205A3FB32n

потребител: [email protected]  и раздадени пароли от класните ръководители.

При вход в акаунта има създадени папки по класове и предмети, където преподавателите по съответните предмети ще качват материали за учениците, а те от своя страна ще качват домашни и  тестове.

Всеки класен ръководител и педагогически специалист ще предоставя нужната допълнителна информация.

Очакваме ви в 9 часа на 17 март в облачното пространство Onedrive.com, където ще получавате  материалите за виртуалните си часове.

Продължителност на учебния час – 30 минути.
Почивки между отделните часове – 10 минути
Часови график на образователно възпитателния процес:

I учебен час       9:00 – 9:30

II учебен час      9:40 – 10:10

III учебен час     10:20 – 10:50

IV учебен час    11:00 – 11:30

V учебен час      11:40 – 12:10

VI учебен час    12:20 – 12:50

VII учебен час   13:00 – 13:30


Обява

за партньори сред училища и детските градини на територията на Община Лом за съвместно планиране, кандидатстване и изпълнение на дейности по проект на Местната инициативна група „Достъп до качествено образование, чрез интегриране в образователната система на деца и ученици от маргинализирани общности, включително роми“.


На Регионалния кръг на поетичния конкурс „За него-Живота-направил бих всичко“, посветен на 109 годишнината от рождението на Никола Вапцаров, проведен на 7 ноември в гр. Монтана, ученичката от 10 а клас Глория Бисерова Илиева спечели ПЪРВО място!


Месец ноември е обявен за месец на професионалното образование.

В област Монтана, в седмицата от 19 до 23 ноември са инициирани различни мероприятия в професионалните гимназии, представящи изучаваните професии.

На 20 ноември по радиовъзел Лом и радио Видин ще бъде излъчено интервю на директора на гимназията инж. Виолета Захариева, инж. Николай Неделков инструктор и преподавател в направление „Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни апарати“ и двама ученика, Камелия Людмилова специалност икономическа информатика и Денис Даниелов, за професиите и професионалното образование.

Като част от тази инициатива на 20 ноември в ПГПТ Лом ще се проведе съвместно междуучилищно състезание с ученици от ПГТ с. Владимирово и ПГПТ Лом.


Тържествено откриване на учебната 2018-2019 година ще стане на  17 септември  в 8.30 часа в двора на училището. След тържеството, учениците под ръководство на класните си ръководители ще влязат отново в класните си стай за първия за годината час на класа.


На 17 септември, всички ученически автобуси ще тръгват в 8.00 часа от всички населени места към Лом.


Ученици от ПГПТ Лом двадесет дни на работа в Барчелона Поцо ди Гото, Сицилия, Италия. Една прекрасна страна, едни прекрасни хора, дни изпълнени с приятни преживявания и… с работа, естествено. Пица, паста, сладолед, Лаваца, море, катедрали, дворци, вулкани – все нови впечатления. А практиката – магазини, коли, мотори, гаражи, селскостопанска техника, работа на смени. Работодателите – доволни. И предложения за работа за учениците. Дали ще се върнат? Ще видим след две години.


На 15 септември от 9.00 часа с програма подготвена от ученици и учители в двора на гимназията ще открием Новата 2017-2018 учебна година.
Каним всички родители и близки на на нашите ученици да присъстват на тържеството!

МОН със съдействието на Държавна агенция за закрила на детето е разработило Междуинституционален план за действие и превенция на агресията и засилване на сигурността в образователните институции.ПГПТ Лом предлага обучение на заети лица чрез Агенция по заетостта по следните специалности:

Николина Иванова Йорданова от 11 а клас, специалност „Електронна търговия“ се класира с 87 точки на второ място на Регионалния кръг на състезанието по счетоводство 2017 г. Този резултат й дава право на участие в Националния кръг на състезанието по счетоводство.

На 27 февруари 2017 г., клуб „Автомобилът – моето хоби“ към Проект „Твоят час“ организира училищния кръг на състезанието „Най-добър автомонтьор и водач на МПС“. В състезанието участваха два отбора от клуба.
Първо място и участие в регионалното състезание завоюваха  учениците от отбор „Опел“:Валентин Манчев, Евтим Фидосов, Кристиян, Кирилов и Николай Методиев от  12 б клас.
Даниел Георгиев от 11б клас реши  теста без грешка и получи максималните – 20 точки, като капитан на отбор „Пежо“ те се класираха на второ място.


На 2 февруари в гимназията се проведе училищния кръг на Националното състезание „Най-добър млад техник в машиностроенето“ 2017.
Участници бяха ученици от специалностите „Автотранспортна техника“ и „Експлоатация на автомобилния транспорт“ в 11-ти клас.

Съгласно Заповед 14/ 11.01.2017 г. на Кмета на Община Лом, 12 и 13 януари 2017 година се обявяват за неучебни, поради усложнена метеорологична обстановка на територията на Общината.
Редовни учебни занятия на 16 януари /понеделник/ 2017 г.

По Проект „Твоят час“ в Коледния благотворителен базар участваха ученици от 12а клас с направени коледни 3d картички и сувенири.

Имената на двата клуба са „Аз и светът на компютрите“ с ръководител Велина Георгиева и „Училищно мултимедийно студио“ с ръководител Илияна Атанасова.


В периода 10-14 октомври 2016 г. в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014 – 2020 г.) в гимназията се проведе „Седмица на четенето“ с гост Владимир Недев от Общинския радивъзел. Глория Ангелова от 11 б клас прочете пред съучениците си своето стихотворение „Сиво“, а Камелия Людмилова от 9а клас – „Нощна сянка“.


На 15 септември от 9.00 часа в двора на училището ще се проведе тържеството по откриване на учебната 2016/2017 година. Каним всички родители да станат съпричастни на този емоционален за техните деца ден.Много ученици и учители присъстваха на заключителната дейност по проект „Околната среда и аз“ – отчитане на проекта. Беше направена демонстрация на ученическо изобретение за производство на зелена енергия.


От 01.06.2016 г. ПГПТ- Лом започва дейности по реализацията на проект “Future Move Tech” по програма Еразъм+, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност на граждани”, Сектор „Професионално образование и обучение”, на стойност 54 538 евро.

Проектът цели подобряването на знанията и компетенциите на учениците от Професионална гимназия по производствени технологии – Лом, като им помогне да се докоснат до реалните трудови условия. За период от три седмици в Италия (Сицилия, Месина) ще бъдат изпратени 20 младежи, обучаващи се, или на скоро завършили гимназията по напревления, свързани с автотранспортната техника. Учениците ще работят в компании в Сицилия, които се занимават с производство и ремонт на автомобили, което ще им помогне да придобият практически и теоритичен опит и да разширят познанията си в тази област. Практиката в Италия ще им даде шанс да се докоснат до модерна техника, нови начини на работа и  високи европейски стандарти в областта на автомобилостроенето.

Партньори по проекта: EProjectConsult and “A Rocca” Associazione Artistica Culturale, Barcellona Pozzo di Gotto ME, Италия.


ПОКАНА

от ръководствата на ПГПТ, към родители на ученици от 10 и 11 клас желаещи да присъстват като наблюдатели в дните на матурите

На 10 юли беше проведена екскурзия на ученици от специалност „Автотранспортна техника“ и участници в почистването на дунавския бряг до пещера „Венеца“ с. Орешец

и Белоградчишките скали


Pokana


Съвместен открит урок

 


G_O_4  Участниците в Националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето“ в град Горна Оряховица на 13 и 14 март се класираха на 14 място от 35 отбора.

На 7 февруари 2015 г. се проведе училищен кръг на състезанието „Най-добър техник в машиностроенето“. В състезанието участваха 5 ученици от 11 клас, специалност „Автотранспортна техника“. Най-високи и еднакви резултати /23 точки/ постигнаха Дилян Ивайлов Димитров и Йосиф Александров Йосков. Те се класират за Националния кръг на състезанието, който ще се проведе на 13 и 14 март 2015 г. в ПТГ „Васил Левски“ гр. Горна Оряховица.

Състезание_Млад-техник

Зелена олимпиада 2014 – всеки ученик, които има желание да участва, ще може да се регистрира в онлайн платформата zelenaolimpiada.bg.

Решаването на тестовете продължава до 25.01.2015 г. След тази дата специално жури ще отличи победителите, които ще получат своите награди в началото на месец февруари 2015 г.

За повече информация

15 септември – първият учебен ден!

Въпреки дъждовното време училищният двор се изпълни с ученици, учители и родители. За пореден път чухме медното гласче на училищния звънец, който въведе учениците заедно с класните им ръководители в ремонтираните класни стаи.

Приветствие към присъстващите гости, ученици и педагози произнесе директорът на гимназията госпожа Пенка Пенкова. Приветствието завърши с думите „… успехът започва със знанието! На добър час!“

На 26 май 2014 г. нашите зрелостници  отпразнуваха своя абитуриентски бал в хотел-ресторант „Москва“.

Сборен пункт 19 часа на площад „Свобода“ до паметника.

На 30 април 2014 г., учениците от клуб „Гражданско образование“ по проект „УСПЕХ“ посетиха Народното събрание и бяха приети от председателя г-н Михаил Миков

Ученици, учители и ръководството на гимназията взеха участие в общоградското тържество за честването на Националния празник на България – 3 март. В знак на признателност към загиналите в Руско-турската освободителна война беше поднесен венец на паметника на Дядо Цеко войвода.

Преди 136 години на /19 февруари (стар стил)/ 3 март 1878 г. в Сан Стефано е подписан договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война и се създава отново българската държава след близо 500-годишно османско владичество. Със Санстефанския мирен договор България възкръсва на картата на Европа с население около 4 800 000 души.

Днес /26 февруари 2014 г./отбелязахме „Денят на розовата фланелка“ с инициатива на участниците в клуб „Гражданско образование“, които бяха поръчали да се изработят и раздадоха на съучениците си 40 розови фланелки с надпис „Приятелството побеждава омразата“.  Изработиха постери и с обща прегръдка на всички ученици казахме своето „НЕ“на тормоза в училище.
Последната сряда на месец февруари е ден в който се отбелязва борбата с тормоза в училище. Инициативата е известна още като „Ден на розовата фланелка“.
През 2007 г. в канадската провинция Нова Скотия по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник дошъл на откриването на учебната година с розово поло. На следващият ден двама други ученици закупили и раздали 50 розови фланелки на съучениците си в знак на протест срещу тормоза в училище. С тази случка се слага началото на инициативата „Розова фланелка“.

На 12 февруари 2014 г. се проведе училищен кръг на Националното състезание „Най-добър млад автомонтьор“.
Участваха три отбора, „Опел“, „Пежо“ и „Фолксваген“ с ученици в 11 и 12 клас от специалностите „Автотранспортна техника“ и „Електрообзавеждане на транспортна техника“.
Регламент на състезанието:                                                              
Крайно класиране:

1. Инструктаж по ЗБУТ                                                                          Отборно – I място – отбор „Фолксваген“

2. Решаване на теоретичен тест                                                                            II място – отбор „Пежо“

3. Практически задачи                                                                                         III място – отбор „Опел“

                          


На 20 декември (последният учебен ден преди коледната ваканция) ученици и учители се събраха на Коледно парти. Подредена беше празнична трапеза с различни лакомства и сладкиши приготвени от учителите, а учениците поздравиха всички с кратка литературна програма и няколко коледни песни.

Директорката на гимназията Пенка Пенкова пожела на всички ученици, преподаватели и служители здраве, благoденствие, лични и професионални успехи през Новата 2014 година.


Днес /02.12.2013 г./ отбелязахме световния ден за борба със СПИН – 1 декември.
Членовете на клуб „Аз мога да бъда креативен“ от проект „УСПЕХ“ с ръководител Красимира Станинска показаха пред съучениците си презентация на тема „Не умирай от незнание“.  На всички присъстващи бяха раздадени символите на анти-СПИН кампанията – червената панделка, символизираща солидарността с хората живеещи с ХИВ.

Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта и изразява съпричастността към засегнатите от заболяването и болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие. През годините червената панделка стана изключително популярен символ на различни инициативи и организации за борба с ХИВ/СПИН.


«Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина!»

Васил Друмев

Първи ноември е общобългарски празник на историческата памет и на националното ни самочувствие, отстоявано година след година през вековете на робство, насилия и народни страдания — дело на стотици и хиляди знайни и незнайни българи – книжовници, наставници и просветители, вдъхнали в мрака на чуждото потисничество вяра в собствените сили на народа по пътя към историческото възстановяване на българската държавност.

Денят на народните будители възниква след Първата световна война. В такъв момент българите избират опита на своето общество.

Приемат 1 ноември — денят на светеца /св. Йоан Рилски/  за Ден на народните будители .
Това се случва на 13 декември 1922 г., когато 19-то Обикновено Народно събрание приема Закон за допълнение на Закона за празниците.

Сред най-популярните български народни будители са Свети Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, Матей Граматик Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов Деан Тодоров (мощния), Теодор Чубуров (горския) и много други.


На 16 септември 2013 г. от 10 часа тържествено открихме Новата 2013/2014 учебна година. Присъстваха много родители и гости. Г-жа Пенка Пенкова /директор на гимназията/ приветства учениците с „Добре дошли“ и им пожела да дерзаят и да не спират да мечтаят. Поздрав към всички ученици, учители и гости поднесоха танцова формация „Хорце“ с ръководител Виолета Войнова.

 


На 17 май от 10.30 ч. в двора на училището, под звуците на „Един неразделен клас“ започна тържеството за изпращане на учениците от Випуск 2013.

Първо беше изпълнен ритуал по смяна на знаменната група.

Приветствие към зрелостниците отправи директорът на училището г-жа Пенкова. Тя връчи грамоти за отличен успех и спортни постижения на изявилите се бъдещи абитуриенти.

Участие в програмата взеха спартен клуб „Олимп“, драматичен състав към проект „УСПЕХ“ с ръководител Виктория Владимирова, танцов и мажоретен състав с ръководител Виолета Войнова.

Александрина Тихомирова от 12 а клас връчи /от името на всички завършващи/ на г-жа Пенкова книга на Випуска. В която всеки следващ випуск да остави своите завети и пожелания  към бъдещите.

 


На 25 април 2013 г. в ресторант „Валентино“ се проведе „Ученическа борса“. Присъстваха ученици от основните училища в града и близките села.

Пред завършващите осмокласници бяха презентирани специалностите за прием 2013/2014  учебна година.

Представена беше сценка по разказът „Пъдар“ на Елин Пелин от театралния състав в училището.

 


На 19 април 2013 г. от 14 часа /след приключване на учебни занятия/ всички ученици и учители се включиха в инициативата  „Да изчистим България за един ден“. Направи се почистване на двора на училището и района около училището. Раздадени бяха наилонови чували и ръкавици.

Засадени са в училищния двор няколко дръвчета, за по-чист и свеж въздух.

 


На 15 април 2013 г. ученици от 10а, 11а и 12а клас в специалност „Програмно осигуряване“ проведоха състезание в раздел „Компютърна презентация“.

Темата на презентацията на отбора от 10 клас беше „Спортните постижения на училището през годините“, темата на 11 клас – „Историята на нашето 50 годишно училище“ и темата на 12 клас – „Специалностите в училището от създаването до сега“.

Инициативата беше посветена на юбилея на гимназията, която през тази година навършва 50 години.

На І-во място се класира отборът на 11а клас;

 

на ІІ-ро място – 10 а клас;

 

на ІIІ-то място – 12 а клас

 

Отборът победител ще представи своята презентация на 25 април на „Ученическа борса“, която ще се проведе в ресторант „Валентино“ в гр. Лом.

 

 

На 5 април 2013 г.  ученици от клубове „Аз мога да бъда креативен“ и „Журналистика“ по проект „УСПЕХ“ посетиха Народното събрание.

Учениците имаха възможност да седнат на столовете на председателя на Народното събрание, на премиера и на президента в пленарната зала

 

 

На 16 март 2013 г. участниците в клуб „Автомобилът, околната среда и аз“ от Проект „УСПЕХ“ с ръководител инж. Виолета Захариева посетиха Фолксваген фест в сградата на Итер експо център в София

 

Гимназията е лицензирана обучителна организация към Бюро по труда град Лом за обучения с ВАУЧЕРИ

В училището се организират обучителни курсове по следните професии и специалности:

 • Професия „Офис мениджър“, специалност „Бизнес администрация“ – ІІІ СПК
 • Професия „Офис секретар“, специалност „Административно обслужване – ІІ СПК
 • Професия „Сътрудник малък и среден бизнес“, специалност „Малък и среден бизнес“ – ІІ СПК
 • Професия „Програмист“, специалност „Програмно осигуряване“ – ІІ СПК
 • Професия „Електромонтьор“, специалност „Електрообзавеждане на производството“ – ІІ СПК
 • Професия „Електромонтьор“, специалност „Електрообзавеждане на транспортна техника“ – ІІ СПК или за част от професията, Правоспособност „Водач на МПС кат. В
 • Професия „Техник по транспортна техника“, специалност „Автотранспортна техника – ІІІ СПК и Правоспособност „Водач на МПС кат. В

Провежда се обучение по КОМПЕТЕНЦИИ:

 • Дигитални компетенции – модул „Начална компютърна грамотност“
 • Езикови компетенции – модул „Английски език“ – ниво А1, А2, В1
 • Инициативност и предприемачество – модул „Бизнескомуникации и кандидатстване за работа“
 • Инициативност и предприемачество – модул „Предприемачество“

На 5 юли 2012 г. ученици от специалност „Автотранспортна техника“ посетиха завод Литекс Моторс в гр. Ловеч

 


На 15 май 2012 г. от 10 ч. тържество по изпращане на зрелостниците
от Випуск 2012

 


На 10 май 2012 г. в Камерната зала на читалище „Постоянство“ се проведе викторина „Не на агресията и насилието“. Във викторината участваха ученици от нашето училище.

Грамоти за отлично представяне получиха:

 • Анна Георгиева Антонова – 10а клас
 • Александрина Тихомирова Тодорова – 11а клас
 • Боян Емилов Петров – 11а клас
 • Ива Димитрова Димитрова – 11а клас
 • Иванина Емилова Василева – 11а клас


9 май – „Ден на Европа“

   На  9 май 1950 г. в Париж, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред  международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“.
Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия – сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ. Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение.
Така всичко започва на този ден. Затова на срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като „Ден на Европа“.
Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност.


На 22 април 2012 г. – Денят на Земята, откликнахме на инициативата на образователния министър проф. Сергей Игнатов  и засадихме в двора на гимназията 2 брези.

 

Вашият коментар